Friday, August 07, 2015

Rainbow Moist Cake (Kek Pelangi)

Assalammualaikum ^_^ 
Today I nak belanje korang satu resipi Rainbow Moist Cake (Kek Pelangi) yang sangat lembab dan best!

Dah lama I buat tapi harini baru dan nak share hihihi..

Ok lah, bebahan dan cara membuat nya adalah seperti berikut;

BAHAN-BAHAN

250 gram buttercup
1/2 cup gula kastor
1 1/2 cup tepung gandum
3 biji telur gred A
1/4 cup serikaya
1/4 cup susu pekat manis
1 sk baking powder
1 sk esen vanila
2-3 sb susu segar (tak nak pun ok)
pewarna (hijau, kuning, pink)

CARANYA

Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 170'c dan sediakan loyang 10x10 yang dah di griskan sekelilingnya.

Putar butter dan gula hingga berkrim.

Masuk telur satu per satu dan putar lagi.

Masukkan esen, serikaya, susu pekat, susu segar dan putar dengan kelajuan sederhana.

Masukkan tepung yang telah diayak bersama dengan baking powder sikit demi sikit dan kaup balik guna spatula je. Ulang hingga tepung habis. 

Bahagikan adunan pada 3 bekas. Setiap bekas dititikkan pewarna dan digaul hingga semuanya sebati.

Tuangkan adunan ke dalam loyang, selang-selikan warna. Lorekkan dengan lidi untuk adunan yang lebih cantik.

Bakar selama 1 1/2 jam atau hingga masak bergantung pada tahap kepanasan memasing ya. 

Cucuk kek dengan lidi, jika bersih lidi yang dikeluarkan tadi makna dah masak lettew...

Done! 

Selamat mencuba *_^ 

Note: Untuk rasa yang lebih sedap dan lembab, kek itu tadi jangan dibakar tapi dikukus. Lagi lama sedap tapi kalo malas cukup lah 4 jam je. Tapi I is malas tu sebab I buh dalam oven jerr hhihihihi...

1 comment:

AMIIZAA@Mieja said...

salams aidilfitri yati:)

sedapnyaaaaaaa:):)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...